BERITA TERKINI

𝐒𝐀𝐋𝐀𝐌 𝐌𝐀𝐀𝐋 𝐇𝐈𝐉𝐑𝐀𝐇 𝟏𝟒𝟒𝟓𝐇

 

Maal Hijrah yang disambut pada 1 Muharram adalah merupakan sirah penghijrahan Rasulullah SAW dari Kota Mekah ke Madinah.
وَمَنْ يُّهَا جِرْ فِيْ سَبِيْلِ اللّٰهِ يَجِدْ فِى الْاَ رْضِ مُرٰغَمًا كَثِيْرًا وَّسَعَةً ۗ وَمَنْ يَّخْرُجْ مِنْۢ بَيْتِهٖ مُهَا جِرًا اِلَى اللّٰهِ وَرَسُوْلِهٖ ثُمَّ يُدْرِكْهُ الْمَوْتُ فَقَدْ وَقَعَ اَجْرُهٗ عَلَى اللّٰهِ ۗ وَكَا نَ اللّٰهُ غَفُوْرًا رَّحِيْمًا
"Dan sesiapa yang berhijrah pada jalan Allah (untuk membela dan menegakkan Islam), nescaya ia akan dapati di muka bumi ini tempat berhijrah yang banyak dan rezeki yang makmur; dan sesiapa yang keluar dari rumahnya dengan tujuan berhijrah kepada Allah dan RasulNya, kemudian ia mati (dalam perjalanan), maka sesungguhnya telah tetap pahala hijrahnya di sisi Allah. Dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani."
(Surah An-Nisa' : Ayat 100)
Penghijrahan ini sangat penting kerana ianya menjadi titik awal berkembangnya ajaran Islam dan pentadbiran negara yang lebih harmoni di bawah kepimpinan Islam.
Semoga peristiwa Hijrah ini menjadi inspirasi kepada kita semua tak kira umur untuk kita terus berusaha menjadi insan yang lebih baik dan sentiasa mendekatkan diri kepada Allah SWT.
'' Orang yang sebenar-benar hijrah ialah orang yang berhijrah meninggalkan apa-apa yang dilarang oleh Allah (dari melakukannya). ''
(Riwayat al-Bukhari, Abu Daud & al-Nasaie)

𝐒𝐀𝐋𝐀𝐌 𝐀𝐈𝐃𝐈𝐋𝐀𝐃𝐇𝐀 𝟏𝟒𝟒𝟒𝐇

 

Warga PASTI Al-Kauthar Pasir Gudang mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua keluarga PASTI serta seluruh umat Islam di serata dunia.
Jalani lah ibadah dengan sempurna, ikhlaskan diri, betulkan niat beribadah kerana Allah SWT.
Daripada Umar bin al-Khattab RA, aku mendengar Nabi SAW bersabda:
إِنَّمَا الأَعْمَالُ بِالنِّيَاتِ
Maksudnya: “Sesungguhnya setiap amalan itu bergantung pada niat”.
[Riwayat al-Bukhari]

 

 

 

𝐒𝐄𝐋𝐀𝐌𝐀𝐓 𝐇𝐀𝐑𝐈 𝐆𝐔𝐑𝐔 | 𝟏𝟔 𝐌𝐄𝐈 𝟐𝟎𝟐𝟑 | 𝟐𝟓 𝐒𝐘𝐀𝐖𝐀𝐋 𝟏𝟒𝟒𝟒𝐇

PASTI Al-Kauthar Kawasan Pasir Gudang ingin mengucapkan "Selamat Hari Guru" buat semua guru di Malaysia khasnya buat seluruh sukarelawan guru PASTI Al-Kauthar yang sentiasa berkorban mendidik anak bangsa mengenal ilmu dunia & akhirat.

Profesion sebagai seorang guru adalah antara bidang pekerjaan yang mulia. Guru mempunyai darjat dan martabat yang tinggi, di mana kalimah keramat gelaran cikgu atau ustaz sentiasa abadi dalam kehidupan guru dan tidak pernah dipencenkan oleh masyarakat sekalipun mereka sudah lama bersara. Panggilan guru tersebut akan kekal sehingga ke liang lahad pun pasti dibawa bersama.

Orang yang menunjukkan suatu kebaikan kepada seseorang seperti mengajarkan ilmu, maka dia juga akan memperoleh pahala sepertimana pahala orang yang dia ajarkan. Daripada Abu Mas’ud Uqbah bin Amir al-Ansari R.A, Rasulullah SAW bersabda:

مَنْ دَلَّ عَلَى خَيْرٍ فَلَهُ مِثْلُ أَجْرِ فَاعِلِهِ

Maksudnya: “Barangsiapa yang menunjukkan kepada kebaikan maka dia akan mendapat pahala sepertimana pahala orang yang mengerjakannya.”

(Riwayat Muslim)

Terima Kasih Cikgu.

 

 

 

Kita semua ingin melahirkan dan membesarkan anak-anak supaya menjadi insan yang berguna. Perkara utama yang kita semua setuju adalah, agama
MESYUARAT JEMAAH IBUBAPA DAN GURU (JIBG) 2018 Alhamdulillah. Pada 25, 26 & 27 Januari 2018, 2 & 3 Febuari 2018
Pada 19hb - 20hb Disember 2017, bertempat di Perpustakaan, Masjid Bandar Seri Alam, pihak Majlis Guru Pasti Kawasan (MGPK) telah